Agricola Fiorano is in 2003 ontstaan uit een klassiek familiebedrijf met als inzet het produceren van biologische wijnen in een ecologisch duurzaam beheer van het landgoed én een herkenbare stijl van de wijnen. De oprichters van het wijnbedrijf, Antonio Massi en Adriana Rags, samen met hun dochters Paola, Alessandra en schoonzoon Paolo, zijn het hart en de ziel van Fiorano. Fiorano was medeoprichter van het consortium ‘Terroirs Marche’, geïnitieerd door het wijngoed Aurora (zie elders op de site).
Het wijngoed ligt op de zuidelijke hellingen in de Marche slechts 15 kilometer van de Adriatische zee. Het telt 14 hectare aan wijngaarden, waar het hele jaar door grassen en allerlei peulvruchten als bodembedekkers in rijen worden ingezaaid, om op natuurlijke wijze de bodem te verrijken met organisch materiaal en bodemerosie tegen te gaan. Ondertussen wordt het bedrijf geleid door Paolo en Paola ook wel I Paoli genoemd. Er worden een zestal wijnen gemaakt maar concentreert zich op doc wijnen Rosso Piceno van montepulciano en sangiovese,met beperkte houtrijping, een machtige houtgerijpte IGT wijn met een lang leven in zich. Daarbij is het opvallend sterk in witte wijnen van de pecorinodruif. Daarnaast maken ze een heerlijke extra vergine olijfolie.
Toont alle 4 resultaten